12 posto stanovnika Varaždinske županije jesu osobe s invaliditetom, a upravo za njihove potrebe i interese će se brinuti novo Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Varaždina, koje je povodom Međunarodnog dana invalida jutros u Gradskoj vijećnici održalo svoju prvu sjednicu. Naime, iako je Varaždin poznat po svojoj pristupačnosti za osobe s invaliditetom, problema i mjesta za daljnji napredak ima, posebice u segmentu zapošljavanja.
 
12 članova povjerenstva će o navedenim temama savjetovati Gradsku upravu, a prema riječima predsjednice Povjerenstva Danijele Vusić glavni cilj jest prepoznati potrebe i pomoći osobama sa invaliditetom u našoj zajednici. S njom se složio i predsjednik Društava distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Ivan Vujec, potvrdivši kako je najteži segment – zapošljavanje osoba s invaliditetom.
– Ljudi kada i steknu neku spremu ili završe edukacije teško dobivaju posao. Postotak zaposlenih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj je poražavajućih 3 posto, dok je u Varaždinskoj županiji još manji – tek 2 posto. Nadam se da će novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji na snagu stupa 01. siječnja 2015. godine, donijeti bolje uvjete. Cilj jest da svi zajedno radimo na tome da što više osoba s invaliditetom bude uključeno u poslovne procese. Naime, tu se ne radi samo o jednoj kategoriji osoba s invaliditetom, već su zastupljene i osobe s intelektualnim teškoćama, gluhe osobe, slijepe, dakle o svima treba voditi računa jer svima treba biti na neki način bolje – istaknuo je Vujec.
-U zadnjih nekoliko godina se zaista mnogo radi i mislim da imamo sve više objekata koji su pristupačni, no još uvijek ima puno posla. Povjerenstvo je ovdje da si zacrta godišnji plan, a kasnije odradi analizu odrađenog te odredi smjernice za daljnje korake – dodao je.
Inače, u ovom trenutku u Gradu Varaždinu nije zaposlena nijedna osoba s invaliditetom, no radila je jedna osoba preko programa stručnog osposobljavanja.
– Prema novom zakonu nam je želja, pa čak i obaveza da osobama s invaliditetom damo prioritet. Što se mene tiče gdje god postoji mogućnost i radni uvjeti dozvoljavaju, ja sam uvijek za zapošljavanje osoba s invaliditetom – dodao je gradonačelnik Goran Habuš.
– Kao i kod svih ostalih povjerenstva koje grad ima, zadatak ovog jest uključivanje što većeg broja građana u kreiranje politike grada Varaždina. Dakle, zadatak Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Varaždina jest da nam u svim aktivnostima i odlukama koje donosimo budu podrška, odnosno inicijatori promjena koje njima olakšavaju život – zaključio je gradonačelnik.
Izvor: aktualno.hr

admin